Başarılı girişimci olabilmek için bazı fizibilite çalışmalarını yapmanız gerekmektedir. Gelin bu konulara bir göz atalım.
Girişimin yeni ve gözle görülemeyen dengeleri : heves, dayanıklılık, kararlılık, liderlik, pazarlama yeteneği, sağlam sinirler ve işbilirlik.
Deaver Brown
1-) Gurur ve Kibirlerinizi Bir Kenara Bırakın
Elde ettikleri başarı ve sahip oldukları konumdaki liderlikleri ile bildiğimiz girişimciler, kibirden uzak kişiliklerdir. Elde ettikleri başarı ile boş yere kibir yapmazlar ve daha cana yakın tavırları ile tanınırlar. Gurur ise pek literatürlerinde yoktur. İş hayatında herkesin hata yapabileceğini bilirler ve bu nedenle hatalarını üstlenip, özür dilemeyi bilirler. Elde ettikleri başarının yalnızca kendilerinden değil, iyi bir ekipten kaynaklandığının farkındadırlar. Çevreleri ile yardımlaşmayı ve dayanışma içinde olmayı iyi bilirler.
İşletmenizin kurulumu için gerekli belgelerin neler olduğunu, hangi hibe ve teşviklerden yararlanabileceğinizi araştırın.
İşletmenin kurulum yeri çok önemlidir. Potansiyel müşterileri en hızlı devamlı müşteri haline getirecek yerler üzerinde durun. Günümüzde bu iş dışarı çıkıp, dolaşmak yerine sokakları gösteren haritalar mevcuttur. Bir kaç kilit nokta bulduktan sonra o bölgeyi derinlemesine araştırın.
Aylık işletme giderlerinizi (kira, elektrik, su vb. personel, kırtasiye ve akaryakıt gibi) hesaplayın.
Ürüne ait maliyet ve kar marjlarınız hakkında öngörülü olmaya gayret edin.
Yukarıdaki bilgiler ışığında başabaş ve senaryo analizlerini yapın.
Herkesin yaptığı işi yaparsanız, bir süre sonra o işletmeyi kapamak zorunda kalabilirsiniz. Yenilikleri gerçekleştirirken, müşterilerinizi haberdar etmeyi unutmayın. Yoksa bir işe yaramaz…
4-) Bahane Üretmeyin
Bahane üreterek boşuna kendinizi yıpratmayın. Bir daha aynı hataya düşmemeye ve pro-aktif olarak önlem almasını bilin. Yakınan insanları kimse sevmez.
5-) Yönetmeyi Bilin
Yönetimin sadece personel yönetiminden ibaret olmadığını anlamanızda fayda var.
Mesela;
- Zaman Yönetimi
- Tedarikçi Yönetimi
- Finans Yönetimi
- Toplantı Yönetimi
- Müşteri İlişkileri Yönetimi
- ….
6-) Elektronik Dünyayı İyi Kullanın
Artık ayrılmaz parçamız olan internetin sunduğu olanaklardan fazlasıyla yararlanın. İyi bir web siteniz olsun . Sosyal medya kanallarını da iyi kullanın
[Elektronik Ticaretle (e-ticaret) alakalı bir çok yazıya blogumdan ulaşabilirsiniz.]