Yerel Pazar, dış pazar ve uluslar arası pazar hakkında bilgi veren pek çok ücretsiz bilgi kaynağı vardır.En iyi bilgi kaynaklarından biri özel sektör,kamu görevlileri ve uzmanlar ile yapılan kişisel görüşmelerdir. Özel sektörde yerel ticaret odaları, dünya ticaret merkezleri ya da kulüpleri ve ticari dernekler “pazar araştırması” faaliyetleri için uygun bilgi kaynaklarıdır. Kamuda ise ticaretle ilgili bölümde çalışan uzmanlar bilgi kaynaklarıdır.Uluslararası basına ait haberle ise düşük maliyetle pazar bilgisi veren en önemli kaynaktır.

Dünya çapında genel bilgi veren bazı bilgi kaynakları aşağıda yer almaktadır. Bunlardan bazıları ücretsiz,diğerleri  ise çok pahalı olmayan kaynaklardır.

Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

International Financial Statistics (IFS): Uluslar arası para fonu tarafından basılmaktadır. IFS döviz kurları, para, bankacılık, üretim, kamu maliyesi, faiz oranları ve diğer konularda istatistikler hazırlamaktadır. Bilgi için; International Financial Statistic, Publication Services, room C100; 700 19 STREET, N.W., Washington, DC 20431; TEL:202-623 74 30.

UN Statistical Yearbook: Birleşmiş Milletler tarafından basılmaktadır. İstatistiki bilgiler açısından referans kitabı niteliği taşımaktadır. Ürünler hakkında uluslar arası ticari bilginin yanı sıra ithalatçı ülkelerin rekabet güçlerinin kıyaslanmasına yarayan bilgileri temin etmektedir. Söz konusu yayın 220 ülke ve bölge için ekonomik ve sosyal konularda (nüfus, tarım, imalat sanayi, mallar, ithalat-ihracat ve diğer alanlar)verileri içermektedir. Bilgi için; United Nations Publications, Room DC-0853, New York, NY 10017: Tel:212-963 83 02

World Bank Atlas: Atlas her ülkenin demografik yapısı, gayri safi milli hasılası ve ortalama büyüme oranı hakkında bilgiler içermektedir. 2001 yılına ait son baskıda 1990-2000 yılları verileri kapsanmaktadır. Bilgi için; 1818 H Street,N.W. Washington, DC 20433; Tel:202 473 11 54; web site http://www.worldbank.org/data/wdi2001/.

World Factbook: CIA tarafından yıllık olarak yayınlanan bu yayında demografik yapı, ekonomi, haberleşme ve savunma sanayileri hakkında her ülke için bilgiler yer almaktadır. Yayına online ulaşmak mümkün olup, ücretsizdir. http://cia.gov/publications/factbook/index.html.

World Population: Amerikan Nüfus idaresi, ihracatçılara ürünleri için potansiyel olabilecek pazarlarla ilgili demografik verileri toplar ve analiz eder. Her ülkenin toplam nüfus, doğum, ölüm, kırsal nüfus, büyüme oranı ve yaşam süresi hakkındaki bilgilerini iki yılda bir yenilemektedir. Ülkelerin demografik yapısı hakkında işgücü,bebek ölümleri ve benzeri konularda detaylı bilgileri içeren analizleri de yapmaktadır. Bilgi için; Superintendent of Documents, U.S.Government Printing Office, Washington, DC 20402; Tel:202-783 32 38; web site: http://www.census.gov/.

Worlds CastYılda sekiz cilt olarak yayınlanmaktadır. Amerika dışındaki ülkeler (150 ülke) ve ürünlerle ilgili 60.000 özet tahmin raporunu kapsamaktadır. Tahminler Uluslararası Sanayi Sınıflandırması Kodu (SIC)’na göre düzenlenmiştir. Üretim, tüketim, istihdam ve kapasite ile ilgili uzun dönem ve kısa dönem projeksiyonlara ulaşılabilmektedir. Her üç ayda bir ürün ve bölge ciltleri basılmaktadır. Bilgi için: Predicasts, 11001 Cedar Avenue, Cleveland, OH 44106; Tel:800-321 63 88/216-795 30 00

Foreign Trade On-line: Özel bir iste olup, business-to business ticaret konusunda kaynaklara ulaşılmaktadır. Ülkeler, ekonomiler, ithaller ve ihracat prosedürleri, pazar bilgileri, istatistikler ve benzeri konularda tüm dünya hakkında kaynakları kapsamaktadır. Website: http://www.foreign-trade.com

Trade Information Center (TIC): Ticari Belge Merkezi olup; aşağıdaki konularda bilgi vermektedir.:

1) İthalat oranları ve vergileri, gümrük prosedürleri

2)Standartlar fikri haklar, bürokratik prosedürler ve diğer ticari kanunlar

3)Dağıtım kanalları, iş seyahatleri ve diğer pazar bilgileri

4)Pazar fırsatları.

Website: http://www.ita.doc.gov/td/tic/

The National Trade Data Bank (NTDB): ABD Hükümetince hazırlanan ve dünya ticareti hakkında detaylı bilgi veren bir site olup,ticaret ve iş dünyasıyla ilgili 130 farklı programı kapsamaktadır.

Website: http://www.stat-usa.gov/tradtest.nsf

Index To Trade Information Sources On The Internet, Internetional Trade Centre Unctad/Wto(ITC): Online ulaşılan ticari bilgi kaynakları indeksidir. Giriş ücretsiz olup (http://www.intracen.org/)adresinden ulaşılabilir. Pazar bilgisi başlığı altında basın haberleri, referans kaynak listesi, araştırma ve yayınlara linkler vardır ve ülkelere göre gruplandırılmıştır.

Country Library Of Tradeport: Ticari bilgi için önemli bir bilgi kaynağıdır. US Department of Commerce Economic Administration tarafından ücret alınmadan hizmet verilmektedir. Website: http://www.tradeport.org/ts/countries/index.html

T.C. Ekonomi Bakanlığı Pazara Giriş Uygulamaları: Ülke bilgileri, dünyada bilinen başlıca pazara giriş siteleri, serbest ticaret anlaşmaları, sektör raporları, mal talepleri, ihraç teklifleri, ticari ve sektörel engeller ve benzeri konularda bilgiler içermektedir.

Stat-Usa: ABD Ticaret bölümünde Ekonomik ve İstatistik İdaresine bağlı bir ajanstır. Ekonomi, iş dünyasın ve uluslar arası ticaret konusunda ABD hükümeti tarafından hazırlanan bilgileri yayınlamaktadır. Kullanıcı adı ve şifre ile giriş mümkün olup, ulaşmak kolay ve çok pahalı değildir.

Adres:STAT-USA, HCHB Room 4885, U.S.Department Of Commerce, Washington, DC 20230 Tel:+1 800 STAT-USA/+1 202 482 1986, Fax:+1 202 482 21 64

E-posta: statmail@mail.doc.gov, website: http://www.stat-usa.gov/

Tradeport.Org: Ticari bilgi, ticari fırsatlar ve firmalar hakkında bilgi veren ve kolay ulaşılan bir sitedir. Website: http://www.tradeport.org

 

Faydalı bir kaynak olduğuna inanıyorum…